Planten

Beste planttijd

Uw planten in mand&pot zijn uitermate geschikt om in de mand op uw terras te groeien en vrucht te dragen.

echter zal na 2 á 3 jaar de groei stagneren en de plant bemesting nodig hebben, de voeding in de mand/pot raakt op. Wij raden aan om de plant na 2 á 3 jaar over te planten in de vollegrond.

Bij goede bemesting kunt u de plant vele jaren langer vruchtbaar en gezond houden in de mand/pot. 

De beste tijd om planten in de grond te zetten is tijdens de rustperiode van de planten. Deze periode begint als de boom of plant zijn bladeren in de herfst heeft verloren. Wij raden het aan om net voor de winter de plant in de grond te poten, zodat de planten en bomen voor de vorst in de grond staan. Na de winter kan je plant zich dan ontwikkelen voor een optimale bloei in het voorjaar.

Tipje van de kweker! Laat de kluit voor het poten één a twee uur weken in een bak met water. Hierdoor nemen de wortels vocht op voordat ze de grond ingaan. Dit is goed voor het vocht en de groei van de plant.

Plant standplaats

De allerbeste plek voor fruitplanten is een standplaats in de zon. Echter is een plaats waar half-schaduw (een deel van de dag zon en een deel van de dag schauw) geen probleem.  De ene fruitsoort heeft wat meer zon nodig dan het ander, maar een plek in de zon of half schaduw is altijd goed.

Plantafstand

De afstand tussen planten verschilt enorm per soort en per plant of boom. Het heeft te maken met de grootte van de plant. Hoogstammen dienen verder uit elkaar te staan dan bijvoorbeeld aardbeienplantjes. Hou rekening met de groei van de plant en geef de planten enigszins voldoende ruimte om in de breedte en hoogte te groeien. Ook het snoeigedrag heeft hier invloed op. Wilt u de struik compact houden, dan kunt u de planten dichter op elkaar zetten. Indien u de struik groot wil laten groeien, geef hem dan veel ruimte om zich heen.

Wanneer is versteviging nodig door middel van bijv een paal?

Met name de hoogstammen en de halfstammen zijn flinke windvangers. De jonge bomen hebben nog een smalle stam die niet sterk is. Zet bij jonge boompjes altijd een paal indien u denkt dat de boom anders windschade kan oplopen. Dit heeft ook te maken met de standplaats van de boom (in of uit de wind).

Hou ook rekening met leivorm bomen. Deze hebben in hun jongere jaren altijd versterking nodig.  Een goede paal naast de (jonge) boom is belangrijk, dit zorgt ervoor dat uw boompje niet krom of plat waait. Als de boom enkele jaren oud is en voldoende geworteld is in de grond, kan de paal verwijderd worden.

Verzorgen

Een boom in de grond heeft in ons klimaat niet vaak extra water  nodig. LEt op, een plant in een mand heeft meer water nodig. Water geven is eigenlijk alleen noodzakelijk bij flinke droogte in de zomermaanden. Zorg wel dat jonge planten en bomen altijd een voldoende vochtige grond hebben. Naarmate de plant/boom ouder wordt en dieper gaat wortelen, heeft u er minder omkijken meer naar.

Indien de planten in een pot staan, let er dan wel op dat de grond vochtig blijft. Belangrijk is dat de pot gaten onderin heeft voor afwatering. Op die manier kan het overtollige water weglopen en gaan de wortels niet rotten.

Bijmesten

De (jonge) planten groeien in het voorjaar en zomer al goed,  toch is bijmesten nooit verkeerd. Mocht u willen bijmesten doe dit dan een keer per jaar, gedurende het voorjaar. Wij raden het kunstmest 12 10 18 aan. Verkrijgbaar in onze webshop.

Oogsten

Het leukste van fruitplanten en -bomen is natuurlijk de oogst! Doe dit altijd voorzichtig om de vrucht niet te beschadigen.

Het tijdstip van oogsten is belangrijk. Dit is per soort verschillend. Het ene soort moet pas geplukt worden als de vrucht de juiste kleur heeft terwijl een andere soort kan al geplukt kan worden als de vrucht nog niet helemaal rijp is. Deze vruchten rijpen juist af na de pluk

Pluk de vruchten dus op het juiste tijdstip en u kunt genieten van en heerlijke oogst!

Snoeien

Het is belangrijk dat fruitplanten en bomen gesnoeid worden. Als een struik of boom niet gesnoeid wordt, groeit hij door als een ongeleide groei.

Het ene fruitsoort hoeft puur voor de vorm gesnoeid te worden, overtollige takken kunnen worden verwijderd. Het andere fruitsoort moet gesnoeid worden om vruchtbaar vruchthout te creëren. Op het vruchthout groeit het fruit.

Bij uw product krijgt u snoeiinformatie bijgeleverd. 

CHECK HIER OF WIJ GRATIS BIJ U BEZORGEN!

Aanbieding deze week; 

Appel 'Elstar' kweken op uw terras of tuin!

 

Aanbieding

Appel 'Elstar' XL € 19,99 € 15,99
© 2017 - 2020 Fruitkweken.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel